Menu+

Nakrapiane jajeczka

Opublikowano 4 kwietnia, 2015 w Wielkanoc



SONY DSC

Kruche ciasteczka w kształcie jajeczek, lukrowane i nakrapiane. Inspiracja.

Składniki:
180 g masła
150 g cukru pudru
350 g mąki
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Lukier:
90 g białka
445g cukru pudru
barwniki spożywcze

Wszystkie składniki na ciasteczka wkładamy do misy miksera i zagniatamy ciasto końcówką z hakiem (można to wszystko zrobić ręcznie). Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy lukier. Do misy miksera przekładamy białka u cukier puder. Miksujemy całość na wolnych obrotach prze 10 minut.
Lukier bawimy na różne kolory i lukrujemy ciasteczka. Pozostawiamy aż lukier całkowicie zastygnie.
Po tym czasie czarny barwnik rozrabiamy z odrobiną ekstraktu wanilii. Maczamy pędzelek i skrapiamy nim polukrowane jajeczka by uzyskać wzór.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *