Menu+

Muszle z mascaropne i jagodami

Opublikowano 26 lipca, 2014 w Dania główne



muszle z mascarpone

Muszle makaronowe nadziewane słodką masą z serka mascarpone i jagód, wszystko polane sosem jagodowym.

Składniki:
20 – 25 szt muszli makaronowych
250 g serka mascarpone
1,5 szkl jagód (mogą być mrożone)
2- 3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru

Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga żeby nie rozgotować. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i szklanką jagód na gładką, jednolitą masę.
W rondelku karmelizujemy 2 łyżki cukru i dodajemy pozostałe jagody. Gotujemy aż woda odparuje i całość zgęstnieje, przecieramy przez gęste sito.
Muszle nadziewamy mascarpone z jagodami, układamy na talerzu i polewamy sosem jagodowym.
Smacznego!

Print Friendly



7 komentarzy

  1. Ciekawy pomysł:) Ja zazwyczaj robię zwykły makaron z jagodami i śmietaną- a tu proszę parę modyfikacji i danie jakie wykwintne:)

    • Dziękuje 😉

  2. bardzo ciekawy pomysł 🙂

    • Dziękuję 😉

  3. Makaron i owoce-para idealna 🙂

    • Zgadzam się 😉 współgrają idealnie

  4. Mmmm… mascarpone i jagody – pyszności! A oprócz tego fajny pomysł na wykorzystanie muszelek 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *