Menu+

Murzynek ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano 1 wrzesień, 2012 w Ciasta



Bardzo lubię zwykłego murzynka, dlatego jak zobaczyłam ten przepis w połączeniu ze śliwkami i kruszonką, które również uwielbiam od razu wiedziałam, że będzie pycha. I było ! Przepis pochodzi z Pani Domu.

Składniki:
35 dag mąki pszennej
25 dag masła
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
sok i skórka z cytryny
5 jajek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli aromatu rumowego
70 dag węgierek
Kruszonka:
10 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
2 łyżeczki cynamonu

Składniki kruszonki posiekać, zgnieść i zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Mało utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać żółtka i aromat rumowy, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą kakaową. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu poukładać przekrojone na pół i wydrylowane śliwki skórką do dołu. Posypać całość kruszonką. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami

  2. Rewelacyjny z kruszonką i musi smakować przepysznie ! Pozdrawiam 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *