Pyszna konfitura z lawendą, rozmarynem i wodą różaną. Idealna do wypieków i deserów. Przepis z Moje Gotowanie.
Składniki:
1 kg moreli
sok i skórka z 1 cytryny
łyżeczka igieł rozmarynu
łyżka suszonych kwiatów lawendy
5 łyżek wody różanej
100 ml wódki cytrynowej
1/2 kg cukru żelującego 3:1
Morele zalewamy na 1 minutę wrzątkiem i obieramy ze skórki. Siekamy w kostkę. Skórkę z cytryny, rozmaryn i kwiaty lawendy ucieramy w moździerzu. Dodajemy do pokrojonych w kostkę moreli. Dolewamy wodę różaną, sok z cytryny, wódkę oraz cukier żelujący. Całość gotujemy 5 minut i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
2 Responses
To musi być świetne połączenie smaków: )
Jest super polecam 😉