Menu+

Miodownik

Opublikowano 22 grudnia, 2013 w Boże Narodzenie, Ciasta



miodownik

Pyszne ciasto z dwukolorowymi blatami przekładane masą z kaszy mannej.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1/2 szkl cukru
200 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Masa:
3 szkl mleka
1/2 szkl cukru
150 g masła
1 cukier waniliowych
10 łyżek kaszy mannej
Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
ulubiony dżem

Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Następnie każdą połówkę dzielimy znów na dwa, tak by powstały 4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy i pieczemy kolejno ok 15 minut w 180 stopniach.
3/4 szkl mleka zagotowujemy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy z ognia, dodajemy kaszę wymieszaną z mlekiem i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blaty smarujemy kolejno dżemem, potem masą.
Przygotowujemy polewę podgrzewając ze sobą wszystkie jej składniki do połączenia. Polewą pokrywamy ciasto. pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

 

Print Friendly



1 komentarz

  1. Uwielbiam, najlepsze ciasto na Święta 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *