Menu+

Miodowe tartaletki z jabłkiem

Opublikowano 19 września, 2013 w Ciasteczka



 Miodowe-tartelki-z-jablkiem

Pyszne tartaletki o wyczuwalnym posmaku miodu z jabłkami. Przepis Avnera Laskina z książki “Miód”.

Składniki:
Ciasto:
1/ 2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1,5 szkl mąki
Nadzienie:
3/4 szkl miodu
6 średnich jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
1 szkl słodkiej śmietanki
4 żołtka
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko

 W misie miksera ucieramy masło z cukrem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy jajko, wodę i sól. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy chwilę. Ciasto zagniatamy w jednolitą kulę ręką i przekładamy do woreczka foliowego. Wkładamy na 1 h do lodówki.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, wykrawamy koła wielkości foremek do tartelek i wykładamy nim wysmarowane wcześniej masłem foremki ( wykładamy tak by ciasto trochę wystawało ponad foremkę, bo skurczy się podczas pieczenia). Na każdą tartelke układamy krążek papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi ( ewentualnie suchą fasolą). Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuwamy kulki i papier do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem  i pieczemy jeszcze 3 minuty. Gdy się upieką wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy.

W rondlu zagotowujemy miód i dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy przez 20 minut aż się zrumienią i zmiękną. Przekładamy jabłka za pomocą durszlaka do tartelek.

Jeżeli pozostał nam jakiś płyn to przelewamy go do miseczki, dodajemy śmietankę i żółtka. Miksujemy, aż składniki się połączą. Zalewamy masą tartelki.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Przed podaniem całkowicie studzimy. Wierzch delikatnie obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Print Friendly



2 komentarze

  1. Już sama nazwa sprawia, że mam na nie ochotę 🙂

    • Ja uwielbiam wszystko co ma miód w składzie 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *