Pyszne zdrowe szarlotki zapiekane w jabłkowych koszyczkach.
Składniki:
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
1/2 szkl otrębów owsianych
1/2 szkl mielonych migdałów
1/4 szkl cukru trzcinowego
50 g masła + 1 łyżeczka
1/3 ciasta francuskiego
Z jabłek odcinamy górną część i wydrążamy środek, tak by powstały ” jabłkowe miseczki”. Wydrążony miąższ zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy wydrążony z jabłek miąższ , pokrojony na drobniejsze kawałki. Dodajemy cynamon, syrop klonowy i sok z cytryny. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem.W oddzielnej miseczce mieszamy masło, otręby cukier i mielone migdały, tak by powstała kruszonka. Do jabłek nakładamy podsmażony miąższ, na to kruszonkę. Ciasto francuskie kroimy w paski i przeplatamy na wierzchu jabłek.Zapiekamy ok 10 minut w 180 stopniach. Do zrumienienia.
Smacznego !