Mini kopytka i sos z samych kurek, bez cebulki, żeby czuć było intensywnie smak grzybków.
Składniki:
Kopytka:
500 g ugotowanych ziemniaków
100 mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej ( proporcje mąki mogą się zmienić w zależności od rodzaju ziemniaków )
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
600 g kurek
200 ml śmietany 30 %
odrobina mąki
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczaną masę mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem, solą i pieprzem. Dodajemy tyle mąki by powstało zwarte ciasto, ale nie za twarde. Stolnice oprószamy mąką i rolujemy na niej ciasto w cienki walec. Kroimy na kopytka. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy na tacy, by podeschły.
Kurki siekamy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, podsmażamy aż puszczą soki. Oprószamy je mąką i mieszamy. Dodajemy śmietankę. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Kopytka podsmażamy przed podaniem i polewamy sosem z kurek.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Uwielbiam sos z kurek! W takim połączeniu musi być pyszne…
Dziękuję za dołączenie do akcji 🙂 Pozdrawiam:)
Dziękuje i pozdrawiam 😉