Menu+

Miks warzywny na zimę

Opublikowano 21 sierpnia, 2018 w Przetwory



Miks warzyw, czyli trochę lata zamknięte w słoiku na zimę. Tak naprawdę możemy tu zrobić dużo różnych warzyw, ja wybrałam akurat takie. Nie ma to jak domowe przetwory na zimę.

Składniki:
marchewka
kalafior
ogórki
papryka
patisony
czosnek
cebulka
świeży koper z baldachimami
Zalewa (na ok 5 słoików):
7,5 szkl wody
1,5 szkl octu 10%
18 łyżeczek cukru
2 łyżki soli

W słoikach układamy na dnie baldachimy kopru i czosnek pocięty w plasterki, następnie cebulę pokrojoną w plastry i marchew pokrojoną w plastry. Kolejne będą ogórki i kalafior oraz patisony. Na wierzch papryka.

Składniki zalewy mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia, odrazu zalewamy przygotowane w słoikach miksy.
Pasteryzujemy słoiki na mokro ok 20 minut.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *