Menu+

Mazurek zajączek przekładany

Opublikowano 14 kwietnia, 2017 w Wielkanoc



Przekładany porzeczkową masą mazurek w kształcie zajączka, oblany czekoladą i posypany kolorowymi słodkościami.

Składniki:
Ciasto kruche:
175 g mąki
25 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem:
125 ml kremówki
125 ml dżemu porzeczkowego
3,5 łyżeczki żelatyny
Posypka i polewa:
po 50 g białej i czarnej czekolady
cukrowe jajeczka
kolorowe drażetki
migdały w czekoladzie

Drukujemy z internetu kontur zajączka i wycinamy by mieć szablon 😉
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Przykładamy szablon i wycinamy 2 zajączki. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę – żelatynę zalewamy wodą do przykrycia i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce (tak by się nie zagotowała). Śmietanę podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie i dodajemy dżem, mieszamy, odstawiamy żeby masa przestygła. Jednego i drugiego zajączka smarujemy masą i kładziemy jeden na drugiego.

Czekolady rozpuszczamy oddzielnie w kąpieli wodnej i polewamy zajączka najpierw ciemną czekoladą, a następnie robimy smugi białą. Wierzch posypujemy jajeczkami i drażetkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *