Tym razem przepis na makowiec Magdy Gessler. Warty zapisania, ciasto wychodzi fajne i masa makowa bardzo puszysta i smaczna. Makowiec nie czerstwieje szybko. Wprowadziłam małe zmiany.
Składniki: (na 2 strucle)
Ciasto:
ok. 400 g mąki
125 ml mleka
125 g cukru
25 g drożdży
4 żółtka
2 jajka
100 g masła
25 g smalcu
szczypta soli
Masa makowa:
250 g maku
250 mleka
150 g miodu
2 jajka
35 g cukru
skórka otarta z jednej sparzonej i wyszorowanej cytryny
skórka otarta z jednej sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich posiekanych
1 kieliszek amaretto
30 g masła
Polewa:
cukier puder + sok z cytryny
do ozdoby mak i skórka z pomarańczy kandyzowana
Z mleka, 25 g cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą i dodajemy do lekko podgrzanego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak parzymy w mleku, odsączamy i mielimy 3 razy przez maszynkę.
W tym czasie robimy masę makową. Na klarowanym maśle prażymy mak. Dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy,dodajemy miód. Jeszcze chwilę wszystko razem prażymy. Następnie dodajemy kogel mogel utarty z dwóch żółtek i 35 g cukru. mieszamy i od razu dodajemy rodzynki i orzechy włoskie, dodajemy kieliszek amaretto. Mieszamy i zdejmujemy z ognia po ostygnięciu łączymy z ubitymi białkami (dwoma).
Robimy ciasto drożdżowe. Mąkę łączymy z koglem moglem ukręconym z 4 żółtek i 100 g cukru oraz zaczynem. Zagniatamy ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło i smalec, dalej zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia – w miskę i nakrywamy ściereczką. Ciasto jeszcze raz trochę zagniatamy i wałkujemy na dwa placki – prostokąty. Wykładamy mak zostawiając ok. 1-2 cm odstępu od brzegu. Zwijamy makowce. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną śmietanki.
Po upieczeniu i przestudzeniu dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny ( do doku z cytryny dajemy tyle cukru pudru ile zabierze, żeby powstał dość gęsty, biały lukier ) i posypujemy makiem oraz skórką z pomarańczy.
Smacznego!