Menu+

Makaron z klopsikami i pieczarkami

Opublikowano 28 lutego, 2019 w Dania z makaronem



Składniki:
500 g mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko
2 łyżki bułki tartej
250 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
sól, pieprz
natka pietruszki
1 cebula
kilkanaście najlepiej małych pieczarek
mąka
300 g makaronu świderki lub penne

Mięso mielone przyprawić, wyrobić z jajkiem i bułką tartą, uformować klopsiki. Obtaczać w mące i zrumienić na patelni.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Pieczarki pokroić , małe na pól, większe na mniejsze części i zrumienić na patelni.
Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę, zalać śmietanką wymieszaną z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować.
Makaron odcedzić i wrzucić  do garnka, zalać sosem, dodać pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać świeżą posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *