Pyszne lody z orzechową praliną. Inspiracja.
Składniki:
Krokant:
100 g orzechów laskowych
100 g cukru
2 łyżki masła
1 łyżka kremówki
Lody:
1,5 szkl mleka
0,5 l kremówki
1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski
3/4 szkl cukru
5 żółtek
3/4 szkl krokantu
Zaczynamy od przygotowania krokantu. Orzechy drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy masło, cukier oraz śmietanę do uzyskania lekko karmelowego koloru. Dodajemy orzechy i mieszamy. Podgrzewamy do uzyskania ciemnego karmelu. Wykładamy na pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Kruszymy na małe kawałki.
Przygotowujemy lody. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy połowę cukru, połowę kremówki i pastę waniliową. Doprowadzamy do wrzenia. W miseczce roztrzepujemy żółtka z resztą cukru na jasną masę. Tak przygotowany krem z żółtek przelewamy do mleka i mieszamy energicznie trzepaczką. Trzymamy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką do momentu aż krem będzie ją lekko oblepiał. Wtedy natychmiast zdejmujemy z ognia , nie zagotowujemy. Dodajemy pozostałą kremówkę i mieszamy. Schładzamy do temperatury lodówkowej. Przelewamy masę do maszynki do lodów. Po ukręceniu lodów dodajemy orzechową pralinę.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Fajna lodowa propozycja!