Letnia lazania z warzywami

letnia lazania z warzywami

Pyszna, zdrowa, pełna warzyw letnia lazania. Inspiracja Jamie Oliver.

Składniki: pęczek dymki oliwa z oliwek Ekstra Vergine Olitalia 6 ząbków czosnku 700 g zielonych szparagów 500 g groszku 300 g bobu duży pęczek świeżej mięty 300 ml śmietany 12 % 1 cytryna 300 ml bulionu warzywnego 500 g serka wiejskiego 500 g świeżych płatów lasagne parmezan kilka gałązek świeżego tymianku

Dymki siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dymkę, wyciskamy też czosnek, mieszamy i podsmażamy. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Pędy kroimy w cienkie plastry, a główki zostawiamy w całości i odkładamy na potem. Dorzucamy pokrojone szparagi na patelnie, solimy, pieprzymy i dolewamy trochę wrzątku. Po chwili dorzucamy groszek i bób. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Listki mięty siekamy dość grubo, dodajemy na patelnię razem ze śmietaną i skórką startą z 1/2 cytryny. Po chwili zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy połowę serka wiejskiego. Dno naczynia smarujemy odrobiną masła i układamy płaty lasagne na to wykładamy  ćwierć masy.  Na masę układamy warstwę płatów lasagne i ścieramy na ni sporą ilość parmezanu, w ten sam sposób układamy dalsze warstwy. Pozostały serek mieszamy z odrobiną wody i rozsmarowujemy na wierzchu lasagne. Rozrzucamy główki szparagów , posypujemy startym parmezanem i gałązkami tymianku. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 15- 20 minut, aż makaron w środku zmięknie.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 odpowiedzi

  1. bardzo lubie ale wlasnie takie jak to , bez anchois i chilli ktore dodaje praktycznie do wszystkiego, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search