Menu+

Letni placek z malinami i żurawiną

Opublikowano 6 sierpnia, 2013 w Ciasta



Letni placek ze świeżymi malinami i żurawiną

Pyszny placek ze świeżych malin z dodatkiem żurawiny

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
80 ml zimnej wody
Nadzienie:
3 szklanki malin
1/2 szkl suszonych żurawin
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ 1 rozmącone białko

Z mąki, masła, soli, cukru i zimnej wody zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie maliny przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, cukier puder, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok 1,5 cm placek, wykładamy nim formę wysmarowaną wcześniej dokładnie masłem. Teraz wlewamy nadzienie z malin i żurawiny. Pozostałe ciasto również wałkujemy i wycinamy paski za pomocą radełka, przeplatamy wzór kratki na wierzchu placka. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. piękne zdjęcie, piękny placek na pewno pyszny

    • Dziękuje bardzo

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *