Lebkuchen
Przepyszne pierniczki. Miękną idealnie w miarę leżakowania. Spokojnie można je upiec już tydzień przed świętami. Miód, orzechy,cynamon wszystko co kojarzy się nam ze świętami. Inspiracja.
Składniki:( na ok 30 szt.)
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych na mąkę migdałów
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na lukier:
2 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Mąkę, migdały,sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce.
W rondelku z grubym dnem umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy do czasu aż masło się roztopi. Lekko studzimy.
Wlewamy masę do suchych składników, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Masa powinna być lepka. Przygrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostudzenia. Ciasto zgetnieje.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w ostępach na blasze. Kulki lekko spłaszczamy zwilżoną łyżeczką.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia na blasze, bo będą jeszcze miękkie.
Cukier puder mieszamy stopniowo z gorącą wodą, aż uzyskamy dość gęstą masę.
Labkuchen maczamy w lukrze i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Przez ten czas pod wpływem lukru będą mięknąć.
Gdy lukier dobrze zastygnie przekładamy do metalowego pudełeczka i chowamy by doczekały świąt 😉
Smacznego!