Menu+

Lasagne inaczej

Opublikowano 6 marca, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Pyszne zawijane lasagne z kurczakiem, porem i marchewką, zapiekane pod kołderką z sosu beszamelowego i sera.

Składniki:
Szpinakowe lasagne Arrighi 8 płatów
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1/3 pora
1 ząbek czosnku
100 g sera żółtego tarkowanego
3 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
sól,pieprz
oregano suszone
bazylia suszona
Sos beszamelowy:
2 łyżka masła
2 łyżki mąki
1/3 szkl mleka
1/3 szkl rosołu
gałka muszkatołowa

Płaty makaronu podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aż zmiękną. Odkładamy na ręcznik papierowy każdy by ostygł.
Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy papryka, solą i pieprzem. Pora i marchewkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnię, dodajemy posiekany drobniutko czosnek i podsmażamy. Dodajemy kurczaka, podsmażamy aż się zrumieni. Dodajemy sos pomidorowy, oregano i bazylię. Doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem jeżeli trzeba. Dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy garść sera,żeby farsz się skleił.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dodajemy rosół i mleko, mieszamy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Na każdy płat lasagne wykładamy porcję farszu i zwijamy go w rurkę, układamy w wysmarowanym odrobiną oleju naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem. Nakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, kolejne 20 minut bez przykrycia.
Smacznego!

Print Friendly



1 komentarz

  1. Szpinakowe lasagne – ciekawy produkt 😉 I pyszna potrawa 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *