Menu+

Kurczak z orzechami

Opublikowano 10 listopada, 2013 w Dania główne



kurczak z orzechami

Świetne danie, które jadłam kiedyś w chińskiej restauracji. W domu odtworzyłam je niemal idealnie, ważne jest aby użyć prawdziwego sosu hoisin i dobrej jakości sosów sojowych.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mniejsza czerwona papryka
kilka ugotowanych grzybów mum
10 małych pieczarek
1 szalotka
1 garść niesolonych orzechów arachidowych podprażonych na suchej patelni
ciemny sos sojowy
jasny sos sojowy
miód
sos hoisin
pieprz
odrobina świeżego imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki sosu hoisin, 3 łyżki miodu i odrobinę pieprzu.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15- 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy kurczaka razem z marynatą, podsmażamy ok 5 minut na mocnym ogniu.
Wyjmujemy z patelni i odkładamy.
Na patelnię od razu wrzucamy starty imbir i posiekaną szalotkę, podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i pokrojone w paski grzyby mum oraz paprykę. Wszystko podsmażamy ok 5 minut, posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i zalewamy 1/2 szkl wody, dodajemy po 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i jasnego oraz sosu hoisin. Podsmażamy aż sos zgęstnieje i zrobi się szklisty. Na koniec dodajemy kurczaka i orzechy, podsmażamy jeszcze ok 2 minut.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. Egzotyczne i pyszne danie 😉

    • Dokładnie

  2. Czy można zastąpić grzyby czymś innym, czy są one jednak niezbędne do uzyskania ostatecznego wyniku?

    • Na pewno bez pieczarek będzie miało inny smak, ale kiedyś robiłam bez nich i też było smaczne, aczkolwiek polecam z pieczarkami jest pycha.

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *