Pyszny obiad z piersi kurczaka duszonej w sosie śmietanowym z warzywami.
Składniki:(2 porcje)
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera
1 kawałek pora
200 ml śmietany
1/2 szkl bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól,pieprz
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy chwilę warzywa. Pierś z kurczaka rozkrawamy wzdłuż tak by otrzymać 2 kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Dodajemy do smażących się warzyw i rumienimy z obu stron. Zalewamy całość bulionem i śmietaną. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!