Menu+

Kurczak słodko-kwaśny

Opublikowano 3 września, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Pyszny kurczak w słodko kwaśnym sosie z cukinią i marchewką.

Składniki ( 4 osoby):
2 piersi z kurczaka
1 małą cukinia
2 marchewki
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
Sos:
250 ml soku z ananasa
2 łyżki ketchupu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy ze skrobią ziemniaczaną.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą.
Marchewkę i cukinię kroimy w dość cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka i warzywa, zalewamy mieszanką na sos i trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną.
Podajemy z ugotowanym białym ryżem.
Smacznego !

Print Friendly



5 komentarzy

  1. Kurczak i ananas? Świetna para 🙂

  2. Koniecznie muszę przygotować to danie. Jestem ciekawa tego sosu 🙂

  3. Muszę zapisać sobie Twój przepis na sos z sokiem z ananasa, danie wygląda jak zawsze bardzo apetycznie- azjatycki klimat:)

  4. Smakowitości! Ja zamiast soku dodaję zwykle kawałki świeżego ananasa. Smakuje wtedy wspaniale, polecam 😉

    • Ja niestety nie przepadam za ananasem jeżeli chodzi o dania wytrawne, sok tak , ale taki świeży tylko do deserów ;p w sumie nie wiem czemu inne owoce jakoś dobrze mi się łączą, może ananas źle mi się kojarzy przez modne swego czasu kotlety z ananasem i serem, takie zapiekane …

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *