Menu+

Kurczak pieczony z ziołami i masłekiem

Opublikowano 10 lutego, 2014 w Dania główne



kurczak pieczony

Pyszny, chrupiący i soczysty kurczak o aromacie czosnku i ziół.

Składniki:
1 cały kurczak
5 łyżek masła
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Odkładamy parę gałązek pietruszki resztę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z 4 łyżkami masła i posiekaną pietruszką.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku.
Palcami luzujemy skórę nad piersiami kurczaka i wkładamy pod skórę masełko z ziołami i czosnkiem, tak by pokrył jak największą część piersi. Pozostałe gałązki pietruszki wkładamy do środka kurczaka. Skórę na wierzchu smarujemy pozostałą łyżeczką smalczyku. Dzięki temu będzie chrupiąca.
Kurczaka układamy na blasze i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
Podczas pieczenia kurczaka polewamy co jakiś czas powstałym płynem, by był bardziej soczysty.

Smacznego!

 

Wpis bierze udział w konkursie – Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *