Menu+

Kurczak miodowo-limonkowy

Opublikowano 12 kwietnia, 2014 w Dania główne



kurczak w sosie limonkowo-miodowym

Pyszny kurczak smażony w cieście, oblany limonkowo – miodowym sosem. Inspiracja.

Składniki:( 2 osoby)
1 pierś z kurczaka pokrojona w cienkie, długie paski
Marynata:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z limonki Limmi
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
Sos limonkowo – miodowy:
3 łyżki miodu
1/2 szkl wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z limonki Limmi
Ciasto do kurczaka:
1 jajko
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
+ sezam do posypania

Składniki marynaty łączymy i wkładamy do niej kurczaka. Mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Jajko, mąkę, sól i pieprz łączymy ze sobą by powstało dość gęste ciasto. Do ciasta wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy by cały pokrył się ciastem. Smażymy na głębokim oleju, tak by kawałki się nie posklejały.
Miód, wodą, skrobie kukurydzianą i sok z limonki umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy aż sos zgęstnieje.
Kurczaka polewamy sosem i mieszamy by cały się nim pokrył. Posypujemy sezamem.
Podajemy np. z ryżem.
Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. Ale pysznie on wygląda! Uwielbiam kurczaka w słodkich marynatach 🙂

    • To tak jak ja 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *