Menu+

Kurczak marynowany w oleju rzepakowym, pieczony z rozmarynem w szynce parmeńskiej i ziemniaki z tymiankiem

Opublikowano 22 grudnia, 2013 w Dania główne



 kurczak-z-rozmarynem-w-szynce-parmenskiej

Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z rozmarynem, owinięta szynką parmeńską. Do tego moje ulubione pieczone ziemniaczki z tymiankiem.

Składniki:(2 porcje)
1 pierś z kurczaka
6 gałązek rozmarynu
6 plasterków szynki parmeńskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
5 średniej wielkości ziemniaków
suszony tymianek
olej rzepakowy do wysmarowania blachy
garść orzeszków pinii

Pierś z kurczaka tniemy na 6 mniejszych kawałków. 3 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą pokrywamy pokrojonego kurczaka i wstawiamy na 1h do lodówki.
Ziemniaki obieramy i tniemy wzdłuż na pół tak by uzyskać jak największą płaską powierzchnię. Blachę do pieczenia pokrywamy folią aluminiową, całą powierzchnie smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na to układamy ziemniaki płaską powierzchnią. Solimy jeszcze odrobinę po wierzchu i skrapiamy odrobina oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piersi z kurczaka wyjmujemy z lodówki i zawijamy z gałązką rozmarynu w plasterki szynki. Układamy je w blasze do pieczenia i polewamy pozostałą marynatą. Posypujemy orzeszkami pinii.

 kurczak-z-rozmarynem-i-szynka-paremnska

Wstawiamy do piekarnika razem z ziemniakami.
Kurczaka pieczemy ok 20 minut, a ziemniaki 30.
Smacznego!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najlepszy do marynowania kurczaka”

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *