Menu+

Kurczak duszony z miodem i czosnkiem

Opublikowano 27 lutego, 2014 w Dania główne



SONY DSC Przepyszny kurczak duszony w intensywnej w smaku marynacie. Jeżeli nie macie garnka ciśnieniowego można to zrobić w zwykłym garnku ze szczelną pokrywką, tylko wtedy trzeba będzie go dłużej dusić. Inspiracja.

Składniki:(na 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka dżemy jagodowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
2 ząbki czosnku
1 szalotka
pieprz
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypiorek do posypania
sezam do posypania

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Miód, sos sojowy,dżem, sos hoisin i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą dokładnie. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do marynaty, doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy.
Marynatę przelewamy do garnka ciśnieniowego i wkładamy do marynaty całą pierś z kurczaka. Garnek zamykamy i dusimy ok 1h.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Marynatę zachowujemy. W rondelku mieszamy mąkę kukurydzianą z 1/2 szkl wody i dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy rozdrobnionego kurczaka i mieszamy. Kurczaka przekładamy na talerzyk i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem lub kaszą kus kus.
Smacznego!

* gdyby marynata była za gęsta można dodać trochę wody, by marynata się nie przypalała.

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *