Menu+

Kurczak duszony z miodem i czosnkiem

Opublikowano 27 lutego, 2014 w Dania główne



SONY DSC Przepyszny kurczak duszony w intensywnej w smaku marynacie. Jeżeli nie macie garnka ciśnieniowego można to zrobić w zwykłym garnku ze szczelną pokrywką, tylko wtedy trzeba będzie go dłużej dusić. Inspiracja.

Składniki:(na 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka dżemy jagodowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
2 ząbki czosnku
1 szalotka
pieprz
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypiorek do posypania
sezam do posypania

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Miód, sos sojowy,dżem, sos hoisin i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą dokładnie. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do marynaty, doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy.
Marynatę przelewamy do garnka ciśnieniowego i wkładamy do marynaty całą pierś z kurczaka. Garnek zamykamy i dusimy ok 1h.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Marynatę zachowujemy. W rondelku mieszamy mąkę kukurydzianą z 1/2 szkl wody i dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy rozdrobnionego kurczaka i mieszamy. Kurczaka przekładamy na talerzyk i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem lub kaszą kus kus.
Smacznego!

* gdyby marynata była za gęsta można dodać trochę wody, by marynata się nie przypalała.

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *