Menu+

Kukurydza na dwa sposoby z masłem czosnkowym

Opublikowano 23 sierpnia, 2013 w Dodatki, Grill



 kukurydza-z-maslem-czosnkowym

Kukurydzę możemy przygotować w domu, ale także podczas letniego grillowania na ruszcie. Mi osobiście bardziej smakuje ta w wersji z grilla.

Kukurydza przygotowania w domu:

Kukurydzę obieramy z łupinek. W garnku zagotowujemy wodę i na gotującą się wrzucamy kolby kukurydzy. Solimy. Gotujemy 10 minut. ( Jak większe kolby to 15)
Kukurydza z grilla:

Kukurydzę obieramy z prawie wszystkich łupin, zostawiamy tylko te najbardziej przyległe, odrywamy włoski.Tak przygotowane kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy aż łupiny zrobią się brązowe. Ok 15 minut.

Masełko czosnkowe:

Masło mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. ( Dajemy sól koniecznie, bo kukurydza nie będzie słona). Mieszamy wszystko za pomocą widelca. Przekładamy na folię aluminiową, tworząc wałeczek i zwijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki lub jeżeli chcemy szybciej do zamrażarki.

Smacznego!

 

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *