Krokant

Krokant to rodzaj posypki, można ją wykorzystać do ciast, tortów, lodów, ciasteczek i innych deserów. Jest słodka, pyszna i łatwa w wykonaniu. Można ją przechowywać szczelnie zamknięta nawet parę miesięcy.

Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 36 %

Orzechy siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy masło, cukier i śmietanę, do powstania lekko karmelowego koloru. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do uzyskania ciemnego karmelu. Wysypujemy na pergamin, gdy ostygnie kruszymy na kawałki jakich potrzebujemy.

Smacznego !

 

Mogą Ci posmakować...

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search