Krokant to rodzaj posypki, można ją wykorzystać do ciast, tortów, lodów, ciasteczek i innych deserów. Jest słodka, pyszna i łatwa w wykonaniu. Można ją przechowywać szczelnie zamknięta nawet parę miesięcy.
Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 36 %
Orzechy siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy masło, cukier i śmietanę, do powstania lekko karmelowego koloru. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do uzyskania ciemnego karmelu. Wysypujemy na pergamin, gdy ostygnie kruszymy na kawałki jakich potrzebujemy.
Smacznego !
3 Responses
ŚWIETNE!Nie robilam takiej posypki!
No widzisz, a ja do tej pory kupowałam krokant, co jak widzę bez sensu było:)
Taki będzie na pewno lepszy i bez chemii 😉 także polecam