Menu+

Krem ziemniaczano – porowy

Opublikowano 17 kwietnia, 2013 w Zupy i kremy



 Krem ziemniaczano-porowy

Pyszna i treściwa zupa o delikatnym smaku.

Składniki:
500 g ziemniaków
250 g porów
odrobina masła do smażenia
curry
400 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
400 g twarożku ( serka naturalnego)
pęczek pietruszki

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki i dusimy kilka minut w rondelku na maśle, doprawiamy z curry. Po tym czasie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy 15 – 20 minut.

Twarożek mieszamy z drobno posiekaną pietruszką i dodajemy do zupy.  Całość odstawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.

Można podać z kromkami chleba z ziołowym twarożkiem.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *