Pyszne kotlety z suszonych grzybów, idealne na Wigilijny stół.
Składniki:(ok 16 szt.)
120 g suszonych grzybów
1 cebula
2 czerstwe bułki
200 ml mleka
2 jajka
100 g bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
5 łyżek masła
Grzyby zalać 0,5 l wody, odstawić na godzinę. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 50 minut. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na 1 łyżce masła.
Grzyby, cebulę i bułki zmielić. Całą masę przesmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić, zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać z jajkami i natką pietruszki.
Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na pozostałym maśle.
Smacznego!