Menu+

Kotleciki z krewetek z olejem rzepakowym

Opublikowano 23 kwietnia, 2016 w Dania główne



kotleciki z krewetek

Pyszne i delikatne kotlety z krewetek z fasolką szparagową, do tego pikantny sos. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego pomaga nam walczyć z niezdrowym cholesterolem.

Składniki: (na 2 os.)
250 g krewetek (szarych)
50 g fasolki szparagowej
skórka otarta z połowy limonki (dobrze wcześniej sparzonej)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
Sos:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 papryczki chilli
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok i skórka z połowy limonki

+ mąka do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia

Fasolkę szparagową blanszujemy w gotującej się wodzie ok 5 minut. Oczyszczone krewetki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną fasolkę szparagową, skórkę z limonki, olej rzepkowy, sos rybny, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy masę. Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy lekko w mące. Smażmy na złoty kolor.

Przygotowujemy sos. Do rondelka wyciskamy sok z limonki, dodajemy oba sosy sojowe, wodę, cukier, startą skórkę z limonki i drobno posiekaną papryczkę chilli. Redukujemy aż sos trochę zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.

Kotleciki podajemy z sosem.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *