Menu+

Kotleciki sojowe w panierce kukurydzianej z gorgonzolą i fasolka w sosie pomidorowym

Opublikowano 6 marca, 2016 w Dania główne



kotlety sojowe

Pyszne i zdrowe danie pełne aromatów, polecam nie tylko dla wegetarian, kotleciki sojowe są naprawdę dobre, przy okazji smażone na oleju kokosowym mega zdrowe, olej kokosowy i inne zdrowe produkty znajdziecie w sklepie internetowym Agnex.

S
Składniki: (2 os.)
6 kotlecików sojowyc
1/2 l rosołu
panierka kukurydziana
6 plasterków gorgonzoli
jajko
1 szkl fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
+ kasza pęczak do podania

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Płuczemy i zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gotujemy prawie do miękkości.
Na patelni szklimy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pomidory i koncentrat, chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy sos do fasolki , doprawiamy solą, cukrem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem, dusimy razem z fasolką jeszcze 20 minut.

Kotleciki sojowe gotujemy w rosole. Odsączamy, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w kukurydzianej panierce. Podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego, pod koniec smażenia kładziemy na każdy kotlecik po plasterku gorgonzoli, przykrywamy patelnie i chwilę trzymamy, aż ser się roztopi.

Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Na talerze wykładamy fasolkę, kotleciki i porcję kaszy pęczek.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *