Konfitura z czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki

Wspaniały dodatek do lodów, a także do wypieków i innych deserów.

Składniki:
2 kg czarnej porzeczki
1,5 kg cukru
250 ml wody

 Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie. Gdy się  rozpuści dodajemy oczyszczone porzeczki. Zagotowujemy i odstawiamy na 24 h. Następnego dnia znów zagotowujemy, odstawiamy na 24 h, kolejnego znów zagotowujemy i odstawiamy na 24 h.  4 dnia zagotowujemy, ale tym razem gotujemy 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search