Menu+

Konfitura wiśniowa

Opublikowano 23 lipca, 2012 w Przetwory



Lody w połączeniu z ta konfiturą i czekoladą to coś wspaniałego. W nie jednej dobrej lodziarni podają lody z ciepłą konfiturą wiśniową.

Składniki:

2 kg wiśni
1,5 kg cukru
250 ml wody

Wiśnie myjemy i drylujemy. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie. Gdy się  rozpuści dodajemy wydrylowane wiśnie. Zagotowujemy i odstawiamy na 24 h. Następnego dnia znów zagotowujemy, odstawiamy na 24 h, kolejnego znów zagotowujemy i odstawiamy na 24 h.  4 dnia zagotowujemy, ale tym razem gotujemy 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *