Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą

Uwielbiam cytrusowe posmaki, szczególnie w tortach. Z Włoch przywiozłam cudowne limoncello, które dodało całemu tortowi wspaniałego posmaku. Oczywiście nie byłabym sobą gdy tort nie był w nietypowej formie. W tym wypadku kratka.

Składniki:
Biszkopt:
9 jajek
180 g mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
180 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
niebieski barwnik spożywczy
Do nasączenia:
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki limoncello
2 łyżki cukru
Krem:
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
skórka otarta z pomarańczy
likier limoncello (ew. inny)

Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei. Ja używałam tortownicy  o średnicy 23 cm.

1 blat tradycyjny:  bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160-170 stopni , do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy  z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.

2 blat kakowy:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, kakao i  1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut, w temperaturze 160-170 stopni , do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy  z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.

3 blat niebieski:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, tyle żeby uzyskać odpowiedni kolor, dokładnie mieszamy.( delikatnie)  Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka w temperaturze 160-170 stopni . Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy  z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.

Tak przygotowane blaty rozkładamy na blacie. Z każdego wycinamy jedną obręcz i kółko. W sposób przedstawiony na zdjęciu. ( mi pomogła pokrywka od garnka i szklanka).

Następnie wkładamy na przemian kolorami jedenen w drugi. W ten sposób:

Tak przygotowane biszkopty odkładamy na czas przygotowania kremu.

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po 1 łyżce masy z jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i likier.

Blaty nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z limoncello i cukrem.

Na każdym rozkładamy krem, nakrywamy kolejnym blatem itd. Całość pokrywamy resztą kremu. Kremu nie będzie zbyt dużo, ale jest dość słodki dlatego ja zrobiłam taką porcję, jeżeli ktoś woli więcej, można zwiększyć proporcje.

Smacznego!

 

 

 

Mogą Ci posmakować...

21 Responses

  1. Super pomysł z tymi kolorowymi warstwami. Bardzo mi się podoba i pewnie też tak spróbuje 🙂 Dziękuję za nowy patent 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne fajne inspiracje,
    Olinka – Smakowy Raj

  2. Witam
    Dla jakiego rozmiaru tortownicy są podane proporcje i ile mniej więcej cm miał każdy biszkopt?
    Tort bardzo pomysłowy, przymierzam się do zrobienie podobnego stąd pytania
    Pozdrawiam 🙂

    1. Witam proporcje dla tortownicy o średnicy 23 cm, a ile miał cm teraz trudno mi powiedzieć dokładnie, ale myślę że 4- 5 cm grubości.
      Pozdrawiam , daj znać o efektach 😉

  3. BARDZO DOBRY TYLKO MIAŁAM TORTOWNICĘ 24 CM I NIE WYSZŁA TAKA FAJNA KRATKA JAK TU I PODCZAS KROJENIA TORTU SIĘ ROZWALAŁ MYSLĘ ZE POMIEDZY KÓŁKAMI POWINIEN BYC KREM ZEBY SIĘ TRZYMAŁO , A KOLEJNOSC NAKŁADANIA TYCH KRĄŻKÓW ? JA ULOŻYŁAM PO SWOJEMU………… KUPIŁAM NIEBIESKI BARWNIK W ŻELU I WYSZEDŁ MI ZIELONY CHYBA W PROSZKU JEST LEPSZY , PIERWSZY RAZ ROBILAM Z BARWNIKIEM

    1. Aniu u mnie nic się nie rozpadało krem maślany bardzo twardnieje i wszystko ładnie trzyma, może nie dość długo trzymałaś tort w lodówce przed pokrojeniem lub za słabo nasączyłaś blaty ? Kolejność układania krążków by uzyskać taki efekt jak ja jest przedstawiony na zdjęciu.A co do barwników to się nie zgodzę żelowe mają o wiele ładniejsze kolory, może zależy od firmy ja mam barwniki w żelu Wiltona, są bardzo wydajne i zawsze dają piękne kolory także polecam. Trzeba pamiętać takżę o tym żeby nie dodawać dużo tego barwnika, bo podczas pieczenia zawsze trochę ciemnieją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search