Menu+

Keks z marcepanem

Opublikowano 19 grudnia, 2013 w Boże Narodzenie, Ciasta



keks z marcepanem

Pyszny keks z masa marcepanową w środku. Pełen bakalii i aromatów. Inspiracja.

Składniki:
50 g kandyzowanych wiśni
250 g suszonych owców wg uznania
85 g masła
75 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
110 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki sproszkowanego imbiru
12 g mielonych migdałów
2 małe jajka
1 łyżki mleka
250 g masy marcepanowej

Masło ucieramy na puszystą masę.Dalej ucierając dodajemy cukier i kontynuujemy do uzyskania jasnego koloru masy. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i migdały przesiewamy w osobnej miseczce.
Do masy wbijamy jajka i ucieramy, po każdym jajku dodajemy porcję przesianych suchych składników.
Na koniec dodajemy suszone i kandyzowane owoce, mieszamy.
Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę masy.
Połowę masy marcepanowej rozwałkowujemy na kształt keksówki i wykładamy na wylaną masę. Na to wylewamy resztę ciasta.
Pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach, potem obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 45 minut.
Ciasto studzimy, wierzch pokrywamy resztą rozwałkowanego marcepanu.
Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *