Menu+

Kebaby z kurczaka w mleku kokosowym

Opublikowano 18 lipca, 2014 w Dania główne



kebaby z kurczaka

Kebaby z kurczaka w tajskim stylu.

Składniki (2 osoby):
2 zmielone piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka przesiekanej świeżej kolendry
1 posiekana na mniejsze kawałki papryczka chilli
1/2 łyżki skórki z limonki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki mleka kokosowego z puszki

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze na gładką masę. Marynatą zalewamy zmielone piersi z kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i na 40 minut zostawiamy w temperaturze pokojowej. Mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków tworząc kebaby. Grillujemy na rumiano z obu stron.
Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. Podane z pomysłem .

  2. O jejku, to musi być wprost przepyszne 🙂

  3. Mmm, muszą być przepyszne! 🙂

    • Są są , polecam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *