Kebaby z kurczaka w tajskim stylu.
Składniki (2 osoby):
2 zmielone piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka przesiekanej świeżej kolendry
1 posiekana na mniejsze kawałki papryczka chilli
1/2 łyżki skórki z limonki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki mleka kokosowego z puszki
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze na gładką masę. Marynatą zalewamy zmielone piersi z kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i na 40 minut zostawiamy w temperaturze pokojowej. Mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków tworząc kebaby. Grillujemy na rumiano z obu stron.
Smacznego!
4 Responses
Podane z pomysłem .
O jejku, to musi być wprost przepyszne 🙂
Mmm, muszą być przepyszne! 🙂
Są są , polecam