Menu+

Kąski z blinów na warzywnej salsie

Opublikowano 1 marca, 2013 w Dania główne, Przystawki i przekąski



Przepyszne bliny z łososiem, pieczarkami z ziołowym sosem, do tego lekka warzywna salsa. Przepis z kuchni czeskiej.

Składniki:
150 g śmietany 18 %
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki świeżych liści bazylii
100 g filetu z łososia
1 łyżeczka chilli w proszku
250 g pieczarek pokrojonych na plasterki
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml mleka
60 g mąki gryczanej
40 g mąki pszennej
sól,pieprz
olej
Salsa:
1/2 ogórka
1/4 strączka żółtej papryki pokrojonej w kostkę
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
1/2 zielonego pepperoni drobno posiekanego
1 łyżka nasion kopru, drobno posiekanych
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu z czerwonego wina
sól

Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i bazylią. Filet z łososia kroimy w kostkę, posypujemy chilli i przesmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki przesmażamy na łyżce masła z solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, pozostawiamy do ostygnięcia.  Po tym czasie mieszamy je z jajkami, mlekiem, obiema mąkami i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy 4 duże bliny. Każdy placek smarujemy śmietaną z ziołami, posypujemy kawałkami łososia i grzybów. Zwijamy i kroimy na plasterki.

Przygotowujemy salsę. Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki, mieszamy z papryką żółtą, pepperoni, cebulą, koprem, łyżką oliwy i octem.Doprawiamy solą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *