Pyszna i miękka kaczka z obłędnym sosem śliwkowym na bazie octu balsamicznego Ponti. Inspiracja.
Składniki: (4 osoby)
4 nogi kaczki
200 g suszonych śliwek
70 ml sosu sojowego
70 ml miodu
oliwa z oliwek
Sok z cytryny Limmi
50 ml octu balsamicznego Ponti
4 ząbki czosnku
5 dymek ze szczypiorkiem
4 marchewki
4 pietruszki
100g masła
1 papryczka chilli
2 łyżki mleka kokosowego
20 mniejszych ziemniaków
tymianek suszony
sól, pieprz
chilli w proszku
W rondlu podgrzewamy 50 ml sosu sojowego i 50 ml miodu, dodajemy posiekane drobno dwa ząbki czosnku, ocet balsamiczny i posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodajemy także suszone śliwki, dolewamy odrobinę wody i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki soku z cytryny.
Nogi kaczki nacinamy delikatnie na skórce. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos śliwkowy na nim układamy udka skórą do góry. Naczynie przykrywamy i pieczemy udka ok 1 h w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę , polewamy udka powstałym sosem i zapiekamy jeszcze 30 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki dymki i pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli w proszku. Podsmażamy aż warzywa będą chrupiące. Dodajemy mleko kokosowe, pozostały sos sojowy i miód. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Chwilę razem dusimy.
Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół,blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i po całej powierzchni smarujemy dość obficie olejem, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.Na blaszce układamy pokrojone wzdłuż ziemniaki. Zapiekamy na złoto w piekarniku.
Sos z pieczenia kaczki blendujemy na gładką masę.
Kacze udka podajemy z sosem, warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
4 odpowiedzi
Bardzo lubię kaczkę, a Twoja wygląda bardzo smakowicie 😉
dziękuje i polecam spróbować w takim wydaniu jeżeli lubisz kaczkę ;D
Sos genialny! Ależ one muszą być pyszne!
Sosik obłedny polecam