Menu+

Gruszki z marcepanem

Opublikowano 11 listopada, 2013 w Ciasta, Jesień



placek marcepanowy z gruszkami

Prosty i szybki placek z gruszkami i marcepanem. Inspiracja moje Gotowanie.

Składniki:
3 pomarańcze
laska wanilii
6 gruszek
60 dag ciasta francuskiego
5 łyżek cukru trzcinowego
20 dag obranych migdałów
6 kropli olejku migdałowego
2 białka
sól
1 żółtko
10 dag cukru żelującego

Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Ze wszystkich wyciskamy sok. Przelewamy do rondelka i gotujemy razem ze skórką i wanilią.
Gruszki obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Na wypukłej stronie gruszek robimy nacięcia w kształcie krateczki. Gruszki zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, przykrywany i odstawiamy.
W malakserze miksujemy cukier, migdały, olejek migdałowy, białka i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa marcepanowa.
Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej pergaminem, na to wykładamy 3/4 masy marcepanowej, składamy ciasto na pół, dociskamy krawędzie.
Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody i smarujemy nim powierzchnię ciasta.
Ciasto tniemy na 12 kwadratów. Na środku każdego układamy odrobinę pozostałego marcepanu.Gruszki osączamy dokładnie z soku i układamy na środku każdego kwadratu z marcepanem.
Pieczemy 40 -50 minut w 190 stopniach.
Studzimy ciasto na kratce.
100 ml soku pomarańczowego przelewamy przez sito do rondla, dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy ok 4 minuty.
Gruszki smarujemy cienką warstwą ciepłej galaretki i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Print Friendly



6 komentarzy

  1. Gruszki wyglądają obłędnie, smakowity pomysł.
    Pozdrawiam
    Monika

    • Dziękuje, pozdrawiam 😉

  2. Bardzo efektownie wygląda 🙂

    • Dziękuje 😉

  3. Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )

    • wyszły bardzo dobre, a dla amatorów marcepanu tak jak ja na pewno zasmakują 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *