Menu+

Grillowane szparagi w szynce szwardzwaldzkiej z sosem holenderskim

Opublikowano 9 lipca, 2013 w Dania główne, Grill, Szparagi



SONY DSC

Takie szparagi można przygotować w piekarniku i na grillu. Jeżeli robicie je w piekarniku, warto zblanszować je w wodzie z dodatkiem octu winnego i cukru.

Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej
4 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. W szynkę szwardzwaldzką zawijamy po 3 lub 4 szparagi. Tak przygotowane układamy na grillu, grillujemy aż będą miękkie i rumiane.  Pod koniec posypać je delikatnie solą. W tym czasie przygotowujemy sos ( można przygotować go także wcześniej).  Żółtka ubijemy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania piany. Masło roztapiamy w rondelku i gorące powoli dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Ubijamy wszystko razem aż masa zgęstnieje ( jeżeli nie chce zgęstnieć można ubijać na parą, ale dobrej jakości jajka i masło powinny ładnie ubić się bez tego). Tak przygotowanym sosem polewamy gorące szparagi.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *