Menu+

Gotowana w rosole pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Opublikowano 30 czerwca, 2014 w Dania główne



gotowany-kurczak-w-rosole-kasza-peczak-z-pieczarkami

Przepyszna rozpływająca się w ustach, gotowana w aromatycznym bulionie pierś z kurczaka do tego kasza z pieczarkami i cebulką. Na wywarze z gotowania zrobimy też wspaniały sos.

Składniki:(2 osoby)
1 pierś z kurczaka
1 l bulionu warzywnego
kilka suszonych pieczarek (ja susze sama, potem są dobre do sosów itp.)
garść suszonej włoszczyzny (najlepiej własnej roboty)
150 g kaszy pęczak
6 pieczarek
1 cebulka
sól,pieprz
olej rzepakowy
1 łyżka śmietany 30 %

 

Bulion zagotowujemy, wrzucamy suszone warzywa i pieczarki. Pierś z kurczaka kroimy w 1 cm plastry i wrzucamy do bulionu, gotujemy ok 20 minut.
W tym czasie wstawiamy do gotowania kaszę.
Cebulkę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego do miękkości, doprawiamy. Mieszamy z ugotowaną kaszą.
Piersi z kurczaka wyjmujemy z bulionu, odparowujemy jak się da i zagęszczamy mąką, dodajemy śmietankę.
Podajemy kaszę wymieszaną z pieczarkami i cebulką, kurczaka polanego sosem i ulubioną surówkę – polecam z rzodkiewki przepis.

Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. Uwielbiam taką gotowaną pierś-pyszna sprawa 🙂

    • Ja niebylam przekonana do takich gotowanych ale ta gotowana w rosole z sosikiem naprawdę pycha

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *