Menu+

Gałęzie pod śniegiem

Opublikowano 17 grudnia, 2014 w Boże Narodzenie, Ciasta



SONY DSC

To ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest też na prawdę przepyszne !

Składniki:
Ciasto:
460 g mąki
250 g masła lub margaryny
szczypta soli
3/4 szkl śmietany
Krem:
500 g kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
+ konfitura wiśniowa (przepis na domową tutaj)

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 15 części. Każdą część kolejno rozwałkować na cienki placek. Na środku placka ułożyć wiśnie i zwinąć w rulonik. Ruloniki układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Po upieczeniu studzimy całkowicie.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.
Na płaskiej powierzchni układamy 5 pierwszych rulonów ciasta, pokrywamy masą po wierzchu, na to układamy rulony cista, pokrywamy masą, układamy 3 rulony, pokrywamy masą, układamy dwa rulony, pokrywamy masą i układamy ostatni rulon. Całość pokrywamy pozostałą masą.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa stężała.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



8 komentarzy

  1. ciasto wygląda bardzo efektownie i tak samo dobrze musi smakować

    • polecam jest bardzo pyszne

  2. Prezentacja godna mistrza cukiernictwa- piękne i pyszne!

    • Dziękuje bardzo 😉

  3. Niesamowite!
    Pracochlonne, ale efekt wart zachodu!
    🙂

    • Trochę pracy jest, ale ciasto pyszne

  4. Wygląda przegenialnie! Z chęcią zrobię, bo ciasto wydaje mi się bardzo oryginalne 😉

    • Dziękuje i polecam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *