Menu+

Galaretka z czerwonej porzeczki

Opublikowano 30 lipiec, 2013 w Przetwory



galaretka z czerwonej porzeczki

Pyszna galaretka z czerwonej porzeczki do ciast i wszelkich deserów.

Składniki:
2 kg czerwonej porzeczki
1, 2 kg cukru

 Owoce myjemy i oczyszczamy. Przekładamy do garnka i zasypujemy połowa cukru. Podgrzewamy aż owoce popękają i puszczą sok.  Potem przecieramy owoce przez gęste sito. tak by pozostał nam przejrzysty płyn. Do płynu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy. Zbieramy pianę, podgrzewamy ok 10 minut.Gorącą przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Na galaretkę z CZERWONEJ porzeczki bierzesz 2 kg CZARNEJ porzeczki?

    • pomyłka miało być oczywiście czerwonej

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *