Menu+

Galaretka z czarnej porzeczki

Opublikowano 24 lipca, 2013 w Przetwory



glaretka z czarnej porzeczki

Przyda się do ciast i do przekładania wafli, które są moim ulubionym zimowym deserem. Galaretka wychodzi zwarta, bardzo fajna.

Składniki:
2 kg czarnej porzeczki
1, 2 kg cukru

 Owoce myjemy i oczyszczamy. Przekładamy do garnka i zasypujemy połowa cukru. Podgrzewamy aż owoce popękają i puszczą sok.  Potem przecieramy owoce przez gęste sito. tak by pozostał nam przejrzysty płyn. Do płynu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy. Zbieramy pianę, podgrzewamy ok 10 minut.Gorącą przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *