Fritatta po polsku na lunch

Fritatta

Jak wielkopolska to ziemniaki, jak ziemniaki to fritatta, ale w polskiej wersji z boczkiem, cebulką, porem i papryką. 

Składniki ( porcja dla 2-3 osób):
3 średnie ziemniaki
1/2 papryki żółtek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
100 g boczku
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
1/2 mniejszego pora
2 jajka
sól, pieprz
suszona pietruszka
kwaśna śmietana do podania

Ziemniaki i cebulkę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Boczek i pora kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebulkę, por i posiekany drobno czosnek, po chwili dorzucamy ziemniaki i boczek. Smażymy pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę papryki. Dodajemy do pozostałych składników na patelni i podsmażamy pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie jajka roztrzepujemy i doprawiamy obficie solą pieprzem i suszoną pietruszką. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Patelnię wycieramy do sucha, smarujemy odrobina oliwy i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search