Menu+

Focaccia z warzywami i kozim serem grillowanymi na Papirusie

Opublikowano 19 grudnia, 2012 w Dania główne



Składniki: (porcja dla 2 osób)
Focaccia:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżki mąki
2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciełej wody
oliwa z oliwek
Dodatki:
1/2 małej cukinii
1 czerwona cebula
1 mała papryka czerwona
15 małych pieczarek
100 g koziego sera
1 opakowanie Pomysł na… Soczystą pierś z kurczaka z papryką
Sos:
1 ząbek czosnku
1 cm papryczki chilli
1 łyżka świeżych posiekanych ziół
1 pomidor
sól, pieprz

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy,  żeby nie było grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy i zaczyn, wyrabiamy ciasto dolewając ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto rozciągając je palcami na kształt prostokąta. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia, w które wlewamy odrobinę oliwy. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.

Na patelni kładziemy papirus, na to układamy oczyszczone, pokrojone na połówki pieczarki, trzymamy pod przykryciem, aż zmiękną i się przyrumienią. Drugą patelnie grillową wykładamy papirusem na całej powierzchni i układamy pokrojoną w talarki cebulę i cukinię, a także pokrojoną na cząstki paprykę, grillujemy wszystko na rumiano. Gotowe warzywa przekładamy do miski, a na patelni po pieczarkach rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli, po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy aż powstanie sos, dodajemy posiekane zioła. Przekładamy sos do warzyw i mieszamy wszystko razem.

Na patelni grillowej rozkładamy nowy kawałek papirusa i grillujemy pokrojony w plasterki ser kozi, z obu stron.

Gotową fociaccie przekrawamy wzdłuż na pół i rozkładamy na jednej połowie grillowane warzywa na całej powierzchni, na to układamy kawałki pokruszonego sera. Przykrywamy drugą połową.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *