Menu+

Florentynki

Opublikowano 12 listopada, 2013 w Boże Narodzenie, Ciasteczka



florentynki

Przepyszne ciastka pełne bakalii.

Składniki:
10 dag wisienek koktajlowych
25 dag płatków migdałowych
1 łyżka pistacji
1 łyżka orzeszków pinii
1/3 szkl kremówki
20 dag cukru
8 łyżek masła
10 dag miodu
4 łyżki mąki
15 dag gorzkiej czekolady

Śmietankę zagotowujemy z cukrem, masłem i miodem, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy posiekane n mniejsze kawałki wisienki, a także pistacje, orzeszki pinii i migdały. Dokładnie wymieszać i odstawiać do ostygnięcia.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy na niej masę bakaliową. Pieczemy 8- 10 minut w 225 stopniach.
Przestudzić i gdy masa będzie jeszcze ciepła wyciąć w niej z pomocą metalowej foremki koła.
Gdy ciasteczka całkowicie wystygną maczamy je płaską stroną w roztopionej czekoladzie.
Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. Jakie piękne!

    • Dziękuje 😉

  2. Urocze i jak przepysznie wyglądają ! 🙂

    • Dziekuje 😉 Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *