Menu+

Faworki z kurczaka marynowanego w serku kremowym

Opublikowano 13 listopada, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Marynata do kurczaka na bazie kremowego serka jest naprawdę obłędna. Dzięki niej mięso staje się delikatne i ma niepowtarzalny smak.

Składniki(5-6 osób):
4 piersi z kurczaka
Marynata:
1/2 opakowania serka kremowego Arla Apetina – czosnek i zioła
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy ostrej
sól, pieprz
oregano suszone
+
ulubione dodatki ( u mnie pieczone ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej)

Piersi z kurczaka tniemy w długie paski, na środku każdego paska robimy dziurkę i przekładamy mięsko jak na faworki.
W miseczce łączymy za pomocą trzepaczki składniki marynaty, mieszamy bardzo energicznie, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do marynaty wkładamy faworki z kurczaka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy sporą warstwę tłuszczu i smażymy kurczaka na złoto z obu stron. Szybko na dużym ogniu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. Na prawdę uwielbiam Twojego bloga. Wchodzenie na niego to sama przyjemność. Zdjęcia zawsze przepiękne i nazwa adekwatna do tego co jest widoczne na nich 😉
    Faworki z kurczaka to świetny pomysł na danie 😉

    • Dziękuję serdecznie miło czytać takie słowa 😉 Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *