Menu+

Faszerowane ziemniaki

Opublikowano 5 maja, 2015 w Dania główne



SONY DSC

Połówki ziemniaków faszerowane mięsem mielonym z marchewką, cebulka i czerwoną fasolą w sosie pomidorwym.

Składniki:
500 g ziemniaków
300 g marchewki
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka krojonych pomidorów
ser tarkowany
olej
sól,pieprz,oregano
+ do podania kwaśna śmietana

Ziemniaki obieramy i kroimy w połówki. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Tym czasem na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Po ok 5 minutach dodajemy mięso mielone. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i oregano. Smażymy wszystko razem ok 10 minut. Dodajemy na patelnię odsączoną fasolę i krojone pomidory. Smażymy wszystko jeszcze 5 minut.

Ugotowane ziemniaki wydrążamy i nakładamy do nich farsz mięsny. Układamy na blasze do pieczenia i posypujemy starkowanym serem. Zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy z kleksem zimnej, kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *