Menu+

Faszerowane mini cukinie

Opublikowano 30 maja, 2013 w Dania główne



Cukinia faszerowana

Malutkie ok. 15 – 20 cm cukinie są jędrne i pyszne.

Składniki: (na 2 porcje)
6 małych cukinii
100 g ryżu
300 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowe)
5 gałązek świeżego tymianku
1 szalotka
1 ząbek czosnku
100 g sera żółtego
4  łyżki ajvaru
1/2 szkl wody
sól,pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulkę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju, następnie dodajemy mięso mielone i listki świeżego tymianku, doprawiamy. Całość podsmażamy mieszając. Pod koniec dodajemy 2  łyżki ajvaru oraz starty na drobnej tarce ser  żółty, ugotowany ryż i mieszamy.  Cukinie wydrążamy, solimy i pieprzymy w środku. Do każdej nakładamy gotowe nadzienie. Układamy cukinie na większej patelni i zalewamy wodą wymieszaną z ajvarem. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. 

Smacznego!

 

Print Friendly



1 komentarz

  1. Doskonały pomysł:) wygląda przepięknie:)

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *