Menu+

Faszerowana pieczona papryka

Opublikowano 7 września, 2015 w Dania główne



faszerowana papryka

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, pieczarkami, cebulką i mięskiem mielonym.

Składniki ( na 2 całe papryki ):
150 g mięsa mielonego
50 g kaszy jęczmiennej
2 papryki
1 cebula
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
1/2 szkl bulionu warzywnego
1 przecier pomidorowy Valfrutta
ok. 100 g starkowanego sera żółtego
sól, pieprz
suszone oregano

 

Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( tak by nie była rozgotowana, nawet bardziej twarda). Na patelni szklimy posiekaną cebulkę z czosnkiem, po chwili dodajemy posiekane w plasterki pieczarki, przesmażamy chwilę i  dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną i odcedzoną kaszę. Przesmażamy całość 2 minuty i zalewamy przecieram pomidorowym oraz 1/3 szkl bulionu, taką ilością by cała masa nie była zbyt rzadka. Przesmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy garść starkowanego sera by masa się skleiła.

Wydrążamy papryki i solimy je odrobiną w środku, nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym i suszonym oregano.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę przecieru pomidorowego oraz pozostały bulion, posypujemy suszonym oregano, na to układamy papryki.

faszerowana papryka

Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *